torsdag den 13. november 2008

Faa Skovbroen til Skuldelev

En tur fra Skovbroen og mod Selsø eller nordpå til Skuldelev. Vejret var fint omkring 10 grader, lidt gråt men tørt næsten hele turen.

Blev hentet af Jakob og vi kørte i hans bil til Skovbroen i Østskov overfor Eskildsø. Her støtte Elgjægeren til. Ole og Henrik havde måtte melde fra, på grund af forkølelse og travlhed, så vi blev kun os tre.


Vinden var ret kraftig i syd-vest omkring 10-12 m/sek, så at ro langs Selsø var ingen god ide. I stedet tog vi turen nordpå fra Skovbroen mod Skuldelev. I den vind ville vi få rygvind ud og modvind hjem; ikke noget vi kan lide, men sådan måtte det være.


Havde taget et termometer med for at kunne måle vandtemperaturen; det viste 8 grader, så den nye våddragt begynder at være en fornuftig ting at have på. Havde troet man blev meget mere klam,når man havde den på; men det er ikke tilfældet. Og den holder én fin varm.

Østskoven er flot at ro lang; der er stadigvæk lidt blade på træerne. Og der var masser af fugle; mest blishøns. Da vi kom ud i det åbne, hvor skoven ikke gav læ, så kunne vi mærke rygvinden, som hurtigt førte os ned lang kysten. Da vi nåede kysten ud for Torp Ladegård besluttede vi os for at spise frokost.Vi roede ind og bakkede kajakkerne op i sivene, som gav læ. Det er første gang i år vi spiser i kajakkerne. Man sidder lunt og godt, og har plads til suppe, kaffe og flere stykker af Patricias hjemmebagte kage, som Jakob havde med hjemmefra. Selv Elgjægeren spiste tre stykker.Lige så let det var at ro ud, lige så hårdt var det at ro tilbage; der skulle lægges kræfter i. Først ved Østby Havn kom vi i læ for blæsten, og så blev det lidt lettere at ro. Helt fremme før Skovbroen kunne vi ud over blæsten også mærke strømmen imod os på den smalle sted.Alt i alt blev det en tur på 12,2 km.I armene føltes turen som ret meget længere.
Vor gamle regel om at ro ud i modvind og tilbage i rygvind, burde vi have husket mere på, og i stedet lagt ud fra Skuldelev.

Lige inden jeg skriver dette har jeg lyttet til en podcast på min iPod, som seneste Natursyn på P1 bragte om Eskildsø. Et link bringes her
http://www.dr.dk/P1/Natursyn/Udsendelser/2008/10/29125909.htm

Og efterfølgende bringes lidt tekst som jeg har sakset fra P1.

Eskilsø ligger smukt i bunden af Roskilde Fjord under en stor himmel. Der lå et Augustinerkloster på øen i middelalderen, og ruinerne kan ses endnu.

I 1982 solgte Selsø-Lindholm Gods øen til Erick og Ingrid Struckmanns Naturfredningsfond. Siden da er alt landbrug på øen ophørt, og hvad så?

friis-møller-eskilsø

Forstkandidat Peter Friis Møller er medlem af Struckmannfondens bestyrelse, og han er med i arbejdet for at styre Eskilsøs forvandling fra pløjet og gødet landbrugsland til en mosaik af overdrev, eng, strandeng og kystlaguner. På den måde kan øen give føde til rastende trækfugle og ynglende strandfugle.

En sådan forvandling sker ikke af sig selv. Jorden skal udpines systematisk, og kvæg skal græsse og holde opvæksten af krat og skov i ave. Samtidigt skal der være plads til de mennesker, der ønsker at besøge Eskilsø og opleve dens frodige fugleliv.

I denne udgave af Natursyn fortæller Peter Friis Møller om udfordringerne ved at tumle med naturens dynamik og skabe trivsel for engens og overdrevets plante- og dyreliv og rammer for nogle gode naturoplevelser.

Ingen kommentarer: